top of page
Vyhledat

Škoricovo-kardamónové uzle (Hygge)

Aktualizováno: 14. 11. 2021



Už ste niekedy počuli o koncepte Hygge?


Hygge je slovo škandinávskeho pôvodu, ktoré označuje pohodu a spokojnosť. Nejde o nijakú veľkú alchýmiu, skôr o maličkosti, ktoré spôsobujú, že sa cítite dobre a v pohode.


Pre každého môže byť hygge niečo iné, ale vo všeobecnosti to je napríklad čítanie knižky zabalený v deke, šálka obľúbenej kávy, čaju či dokonca kakaa, alebo obed s najbližšími priateľmi. Za posledných pár rokov sa zo životného štýlu „hygge“ stal fenomén, ktorý pomáha zútulniť nielen škandinávske domovy. Hygge sa stalo definíciou dánskej kultúry a životného štýlu. Zjednodušene ide o spôsob, ako žiť dobre, vyrovnane a spokojne.



Súčasťou Hygge je samozrejme aj jedlo, resp. jedlo po ktorom máme dobrý pocit. Najčastejšie sú to jedlá, ktoré obsahujú cukor, sacharidy a niekedy stačí keď je to jedlo len horúce. Spomeniem len zopár príkladov: výdatná polievka, šálka kakaa/čaju/kávy, cestoviny, alebo nejaké halušky a v neposlednom rade- sladké pečivo.


Hoci sa zdá, že tieto jedlá nie sú zrovna najzdravšie:

Výčitky by v tomto prípade nemali byť vôbec na mieste. Ide predsa o dobrý pocit!


To ma privádza k tomuto receptu. Prvýkrát som ho robila, keď sme sa vrátili z Dánska a ja som bola plná dojmov a Hygge. Bola som nadšená a mám pocit, že som sa stále len usmievala. :) Možno to vo vás vyvolá podobné pocity...úprimne by som vám to priala.



Škoricovo- kardamonové uzle:


1 hrnček teplej vody

1 balíček instantného droždia

2 lyžičky medu

2 ½ hrnčeka hladkej múky

Štipka soli

1 PL olivového oleja

6 PL masla (izbovej teploty)

¼ hrnčeka krupicového / hnedého cukru

2 ČL mletej škorice

2 ČL mletého kardamónu

¼ hrnčeka hnedého cukru



Ja ich milujem len s kardamónom a škoricou, ale ako plnku môžete pokojne pridať aj kakao, mak, orechy…

1) V mise od kuchynského robota zmiešame vodu, droždie, med, hladkú múku, soľ a olivový olej. Cesto vymiesime buď rukou – minimálne 5 minút, alebo necháme vymiesiť robotom s hákom na kysnuté cesto (s tým to trvá cca. 1-2 minúty). Misu s cestom prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť aspoň 1 hodinu.

2) Rúru si predhrejeme na 180C a pripravíme si formu na muffiny, ktorú vymastíme maslom.

3) V inej miske zmiešame krupicový / alebo hnedý/ cukor s jednou čajovou lyžičkou masla.

4) Nájdeme si voľnú plochu, ktorú vysypeme múkou a vyvaľkáme na nej cesto do obdĺžnika. Cesto by mali byť hrubé tak max. pol centimetra. Keď je cesto príliš lepkavé, prisypávame múku aby sa dalo dobre roozvaľkať. Keď je rozvaľkané, potrieme ho maslom (4 lyžicami) a husto posypeme škoricovou zmesou (alebo inou posýpkou, ako chcete). Cesto preložíme na polovicu a nakrájame 12 tenkých pásikov.

5) Každý pásik ledabolo stočíme do uzla. Je to veľmi jednoduché, keďže nemusia mať perfektný tvar. Každý uzol umiestnime do “jamky” na muffin.

6) Roztopíme zvyšné dve lyžice masla a zmiešame s 1 ČL škorice a hnedým cukrom. Zmes vylievame a rozotierame na cesto- dodá to uzlom chrumkavosť!

7) Dáme piecť zhruba na 15-18 minút (dozlata)



Najlepšie chutia čerstvé takže ich odporúčam zjesť čím skôr - posypané práškovým cukrom a možno aj s domácim slaným karamelom.


A hlavne...žiadne výčitky!
87 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page