top of page
Vyhledat

BLOG: Ako si vybrať správnu náhradu?

Aktualizováno: 14. 11. 2021

Snažíme sa žiť zdravšie...je to všeobecný trend a takmer nepopierateľný fakt. Jednoducho chceme žiť dlhšie, cítiť sa lepšie a dokonca aj vyzerať lepšie. Ako však začať? Médiá nám podsúvajú zaručené diéty a vôbec ich nezaujíma naša genetika, štýl života, či finančné zázemie.


Áno, vyzerá to jednoducho...jednoduché to však v žiadnom prípade nie je. Povedala by som, že je to dokonca ťažké.


Ale poďme k veci :) ja som zásadne proti akýmkoľvek drastickým diétam. Sama som ich v mladom veku skúšala a nedopadlo to dobre. Človek si totiž sám vytvára stres, ktorý v podstate nikomu nepomáha. Je v tom sám, má pocit že diétu musí dodržať inak bude koniec...a niekedy naozaj aj je koniec keď ju poruší. Častokrát nám totiž chýba disciplína a kým ju človek do svojho života nezavedie, bude sa trápiť.


Oveľa príjemnejší a udržateľnejší prístup je dlhodobá a presvedčivá zmena jedálnička. Presvedčívá píšem lebo verím, že človek musí byť s tými zmenami uzrozumený a musí ich mať rád. Inými slovami, darmo ti budem hovoriť, že máš jesť tofu keď ti jednoducho nechutí. Vytvoríš si voči tomu odpor a diéta skončí skôr ako začala.


Verím v náhrady. V také čo nám chutia. Ktoré si vieme pripraviť podľa seba a ktoré nám poskytnú presne tie živiny a vitamíny, ktoré potrebujeme.


Tiež verím, že ak ich raz vyskúšate, zvyknete si na ne a možno sa na ne budete dokonca aj tešiť. Že neveríte? Možno uveríte po prečítaní mojich odporúčaných náhrad nižšie.




Čo viem ľahko nahradiť?


- pšeničná múka: múk máme na trhu naozaj neúrekom a môžete sa s nimi doslova "vyhrať". Ja najčastejšie pečiem s pohánkovou múkou, ale používam tiež mandľovú múku, kokosovú múku, proteín, alebo dokonca hrachovú múku. Každá sa hodí na niečo iné a určite odporúčam, aby ste si našli takú, ktorá vám vyhovuje. Pri pečení tiež treda dávať pozor, že niektoré múky sú "sypkejšie" a potrebujú teda pridať viac tekutiny v recepte (napr. kokosová múka)

-živočíšne mlieko, jogurty a smotana: odporúčam určite náhrady z kokosu. Kokos je neuveriteľne všestranný plod a dokážete z neho využiť úplne všetko. Poznáme kokosový jogurt, kokosovú smotanu, kokosové mlieko, kokosovú vodu, strúhaný kokos, kokosové čipsy, kokosovú dužinu, kokosové maslo, kokosovú nátierkua takto by som mohla pokračovať. Všetky tieto náhrady sú mimoriadne zdravé a chutné. Samozrejme, treba ich konzumovať s mierou pretože obsahujú tuk (aj keď aj ten je zdravý, ale o tom napíšem v inom článku) Určite treba vyskúšať- ja odporúčam produkty z Wild & Coco




- pečivo: pečivo bolo aj pre mňa najnáročnejšie nahradiť a preto odporúčam konzumovať ho s mierou. Možno v dni kedy športujete a môžete si ho dopriať ako odmenu poprípade pred športom na raňajky. Množstvo je v tomto prípade kľúčové. Najlepšiu náhradu som však našla u Dobrožrúta. Ich chlebík je fenomenálny aj chuťou aj štruktúrou. Jednoznačne odporúčam vyskúšať ich produkty.

-cestoviny: cestoviny milujeme lebo zasýtia a presne to od jedla potrebujeme. Ja zbožňujem napríklad hrachové, z čiernej fazule, alebo napríklad z quinoi. Spoznáte ich väčšinou podľa ich výraznejšej farby- jedny sú zelené, druhé čierne a tretie väčšinou červené. Majú svojskú chuť, ale mne napríklad veľmi chutia. Na trhu máme už veľa možností a aj pri tomto sa môžete vyhrať. :)

-čipsy: čipsy sa tiež dajú nahradiť. Už ani zďaleka nemusíme jesť tie extrémne mastné a prepražené zemiakové lupienky. Opäť poznáme zdravšie náhrady napr: kukuričné, hrachové, quinoové, zeleninové atď. Dôležité je, aby mali nižší obsah tuku a čistý obsah.

-sladkosti: keď sa pozriete na zloženie jednotlivých bežných sladkostí zistíte, že obsahujú v prvom rade cukor. Čokoládu môžete nahradiť prekvapivo čokoládou, ale musí byť kvalitná- ideálne bez akýchkoľvek lecitínov. Dajte si tiež pozor na obsah kakaovej hmoty a cukru. Odporúčam začať s horkou čokoládou - 70% a viac :)

-sladké krémy- nahraďte orieškovými krémami :) sú oveľa čistejšie a rovnako chutné. Sú možno drahšie, ale treba to brať ako investíciu do seba. Vaše telo a aj váš mozog vám to vrátia. Odporúčam akýkoľvek krém od Powerlogy:)



48 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page